Hatalarıyla, Gaflarıyla Marmaris Belediye Başkan Adayları - 2019 Yerel Seçim

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Kısaca özetlemek gerekirse, Mehmet Oktay’ın CHP’den belediye başkan adayı seçilmesiyle Marmaris’te seçim çalışmaları hızlı bir ivme kazandı. Marmaris’te İlk olarak bildiğiniz gibi Serkan Yazıcı Ak Parti’den aday olarak açıklanmıştı. Aylardır ismi net bir şekilde geçse de Mehmet Oktay’ın aday gösterilmesi Ali Acar ve cephesini sürprizmiş gibi çılgına döndürdü ve CHP’den ayrılarak DSP’ye geçtiler.  İsyan aslında Ali Acar’la arası iyi olmayan ve Mehmet Oktay’ı destekleyen Osman Gürün’eydi. Bu ilk değerlendirmede sokaktan aldığım yorumlar ve kendi gözlemlerimin harmanlanması olacak. Zamanla işin rengi netleşecek ve daha objektif yorumlar paylaşacağız. Dananın kuyruğu da partilerin Marmaris Belediyesi Meclis Üyesi adaylarını belirlemesiyle kopacak! Tabiri caiz ise Marmaris Çarşı şimdiden karıştı!

Haydi şimdi çok konuşulup, adayların sokakta inatla yanıtlamadığı eleştirileri dile getirelim. Bugün sadece bazı hatalarına, gaflarına ve Marmaris’e yapacakları katkılara kısaca değinelim.

Mehmet Oktay “EN BÜYÜK RAKİBİ EKSİK ENERJİ”

CHP’nin yüzde yüz kazanacağı bir seçim Osman Gürün etkisiyle mücadeleye dönüşeceğe benziyor.

Kapı arkasında yapılan pazarlıklarda tek başına karar verememesi, mecliste olmaması gereken adayları “çıkaramam” diyerek ittifak yapabileceği adayları dışarda bırakması ayyuka çıkan duyumlar arasında. Ama en çok konuşulan, çok sevdiğim, değerli insan Fatma Çimen’in İlçe başkanlığına getirilmesine olan tepki ve seçim komitesinin yetersiz olması, Mehmet Oktay’ı zora sokan durumlar. Rakibi Ali Acar özellikle “vurmak için, istenmeyen(!) Meclis Üyesi adaylarının açıklanmasını bekliyor” diye de bir duyum aldım. Seçim bürosunu ziyarete gittiğimde de Marmarisli kokusunu alamadığım gibi soğuk bir hava esiyordu. Kısacası seçim sonrası Mehmet Oktay’ın seçilmesi durumunda Osman Gürün’ün güdümünden çıkamayacağı ve sağlıklı kararlar alamayacağı en çok konuşulan konu. Benim izlenimlerimse, Mehmet Oktay’ın CHP’nin kemik oylarına fazla güveniyor izlenimi vermesi. Perde arkasında çalışanlarının rakiplerinin tanıtım videolarından bile haberlerinin olmaması (bir kişiye whatsapp’tan biz attık), zamanında Marmaris Belediyesi’nin işlerini yapan deneyimsiz kişilerin, PR/Sosyal Medya danışmanlığı yapıyor olması ve yetersiz bilgi paylaşımı ciddi hatalar. Medya merkezi kuran rakiplerine rağmen bilgi paylaşmaya korkan bir tavırla, sadece sosyal medyadan fotoğraf paylaşılması Marmaris halkına hiçbir şey yansıtamamaktadır. Sokak ziyaretlerinde Ali Acar aleyhinde konuşmalar huzuru getirmez, gerginliği arttırır. Seçim komitesinin aklı başında, işinin ehli Sosyal Demokratlardan oluşması gerekirken “İntikam Tugay”ı gibi katıldığı toplantılarda Ali Acar’ı hedef alarak, mevcut başkana bağırıp çağırması tepki topluyor. Seçime henüz 43 gün var; her şeyi değiştirmek Mehmet Oktay’ın elinde ama Osman Gürün ne der bilemiyorum!

Avantajı: Marmarisli, sakin yapılı, eğitimli ve kültürlü bir başkan adayı. Uzun yıllardır CHP alt yapısından yetiştiği için deneyimli bir siyasetçi ve Marmaris’in doğal yapısını koruyacak çevreci bir başkan olacağına inanıyorum. CHP’den kaçan oyları geri getirecek siyasi bir kimliği var.

M. Ali Acar  “ALİ ACAR’IN  EN BÜYÜK RAKİBİ ALİ ACAR!”

Son başkanlık döneminde sakin bir yapı çizen Ali Acar’ın ilk iki seçim döneminde kırdığı kalpler aşması gereken en büyük engel! Son dönem çalışmaları, çevre düzenlemeleri avantaj olsa da DSP’ye geçmesiyle yeni kalpler kırdığını düşünüyorum ancak bana göre bu siyasi bir manevra ve hoşgörülmeli. Osman Gürün yada MHK – CHP Genel Meclisi bahaneleriyle seçim yürümez. Etrafındaki herkes “anti demokratik uygulamaya maruz kaldı bundan dolayı ona oy vereceğim” demek yerine daha mantıklı nedenler üretmeli.

“Kimin yeşil alanına, kimin parasıyla, ne için asfalt döktüler?”

Bana göre en büyük zaafı ekibinde ve belediyeye bağlı birim müdürlerinde. Özellikle son dönemde ekibinin taraflı ve çıkarcı tutumlarının ayyuka çıktığı fikrini savunanların sayısı oldukça fazla. Partisiyle son dönemde yaşadığı sıkıntıların sebeplerinden birinin de bu olduğu konuşulmakta.

Çevreci başkan diye anılsa da, malum kolejin arkasında kamuya ait yeşil alandaki ağaçların zehirlenmesi, kesilmesi, taş ve çakıl dökülmesi, engellememle ağaç katliamının durdurulması ve katliamın üstünden 1,5 sene geçtikten sonra, bu sene, seçimlere çok az süre kala aynı yere (çocuk parkı yapılması gerekirken) asfalt dökülmesi büyük gaf! Ali Acar’ın bu olaydan haberdar olduğuna inanmadım ve internetten encümen kararını istedim. Buna da cevap gelmedi! 10 günde cevaplanması gereken başvuruma yasal süre olan 30 günde de cevap gelmedi! Ekibindeki vurdum duymaz kişileri, kendi çıkarları için kamusal ve yeşil alana asfalt dökmesi bana göre büyük hata; uyanık basın mensupları olsaydı, bir gün ulusal bir gazetede “Yeşil Alana Asfalt Döken Başkan” manşetiyle uyanabilirdi. Park sorunu olan bir çok okul varken, park sorunu olmayan bir okul için, kimin yeşil alanına, kimin parasıyla neden otopark alanı açıldı? Encümen kararına imza atanların da tam listesini istedim ama gelmedi, encümen kararı yoksa oraya asfalt dökenler adalet huzurunda hesap verecektir! Bu son seçim çalışmalarında belediyenin çalışanlarını kullanması ise son ve gereksiz bir gaf. Hep Ak Parti siyasetçilerine yaptığımız “devletin imkanlarını kullanma!” eleştirimiz burada da karşımıza çıktı.

Avantajları: Marmarisli, deneyimli eğitimli ve kültürlü bir belediye başkanı. Bana göre ise iyi bir cumhuriyetçi, laik bir Türk. Gözü pek ve korkusuz oluşu modern Behçet Saatçi imajını veriyor. Seçilirse Marmaris’te modernleşmesi gereken yerlere müdahale edecektir.

Serkan Yazıcı  "EN BÜYÜK RAKİBİ SÜRATLİ OLMASI !"

Sürat sevgisi malum olan Serkan Yazıcı’nın çok hazırlanmadan klasik Ak Parti seçim stratejileriyle başlayıp yumuşak Anavatan Partisi seçim çalışmalarına döndüğü gözden kaçmadı! Ak Parti’nin Türkiye genelindeki seçim çalışmalarının aksine Marmarislinin duymasını istediği keyifli yaklaşımlara ve konulara yöneldi. Ancak "Cumhuriyet kurulurken bu Millet hiç bir bedel ödememiştir. Ta ki 15 Temmuz'a kadar"  skandal sözleriyle, Kurtuluş Savaşında, Kore’de, Kıbrıs Çıkartmasında, ASALA saldırılarında, Somali’de, Türkiye’de terörle mücadele ederken her karış toprağında ve sayısını bilmediğim bir çok ülkede on binlerce şehidi görmezden gelen Ak Parti Muğla il başkanı Kadem Mete’yi hiç birimiz affetmedik ve tüm Marmarisliler tepkiliyiz! Bu şahıs hala görevinin başında ve Yazıcı’nın arkasında! Bu zihniyettekiler bu il sınırlarında siyaset yaptıkça siz istediğiniz kadar yumuşak çizgi çekin o sert çizgiler arkanızdan koşacaktır. Yazıcı’nın en büyük rakibi Ak Parti ve bölgesinde çalışan milli skandala neden olan, çevrecilere saldıran Ak Partili yöneticilerdir.

Tarihi gafı(!) görmezden geldik ancak Serkan Yazıcı’nın seçim videolarını kim kontrol ediyorsa o kişiye ve video kurgucusuna, yaptığı hatayı görüp engelleyemediği için gerekli ayarı vermezse ileride de ekibinin hatalarına göz yumacağı anlamına gelir! Bir sabah Serkan Bey de uyandığında gazete manşetlerinde “Kanun tanımaz başkan adayı” diye manşetlerle karşılaşabilirdi! Kural ihlali Yazıcı’nın ama görmesi gerekenler ekibiydi! Kısacası Yazıcı’nın seçim meydanlarına süratli girişi hatalara neden olmuş; partisinde ve ekibinde acil önlem almaz ise 43 gün çabucak bitiverir. Dost acı söyler!

TOKİ’ye HAYIR, Lojmana EVET!

Son eleştiri ise TOKİ! Eski, başarısız Ak Partili adayların ve yöneticilerinin projelerini bir kenara atıp kafasındakileri yapmalı! Marmaris’in nüfusunun azalması gerektiğini yıllarca savunurken nüfus patlaması nedeniyle çevre katliamı yaşamaktayız. Ev fiyatlarının, kiraların artması önemli bir sorun ama Marmaris emekli şehri olmamalı!  Ülke ekonomisine gelir getiren, modern, on iki ay döviz basan turizm kenti olmalıdır ve bu kadar nüfus buraya fazla! Bende Etiler’de, doğduğum mahalleden, iş yaptığım Florida’dan ev almak isterdim. Marmaris’ten ev almak ve yaşamak da bu kadar ucuz olmamalı! TOKİ yapılacaksa, Ula, Yerkesik v.b gibi yerleşimlere yapılsın. 35 dakika da otobüsle Marmaris’e gelinir. Yapılaşmaya engel olmayan bir başkan istemiyoruz. Modernleşmeye evet, betona hayır! Ancak devlet memurları için (öğretmen, polis, asker, doktor, hemşire v.b.) lojman yaparak, onların eskiden beri pahalılıktan dolayı “Marmaris sürgün yeri” çığlıklarına kulak vermemiz gerekir.

Avantajları:  Modern çizgilerde, iyi bir turizmci ve iş insanı. Tek başına Dünya Ralli Şampiyonası’nı Marmaris’te organize etti diyebilirim. Kimse elini cebine atmazken ciddi masraf yaptı ve tüm otellerini Marmaris’in hizmetine sundu; bana göre Marmaris tarihinde yapılmış en büyük organizasyonun altından alnının akıyla ve başarıyla çıktı. Başarıdan sonra herkes sahiplendi ama bizden kaçmaz! Kendisine engel olacakları kolaylıkla by pass ettiğini de inceden gördük ama daha bypass edilecek çok kişi var! Etrafındaki, yukarıda yazmadığım onlarca zararlıyı da başından savacağına inanıyorum. Marmaris’i Monako’ya çevirecek, dünya liderlerinin buluştuğu modern bir turizm şehrine çevirecek gücü ve bilgileri var. Kendi gibi düşünürse(!) Marmaris’e çok şey katacak, unutulmaz, Atatürkçü bir başkan olacaktır.

Bu yazımda adayları tanıdığım yönleriyle ve ilk izlenimleriyle değerlendirdim. Kim seçilirse seçilsin Marmaris’in Belediye Başkanı olacaktır ve seçilmiş kişiye desteğimiz tamdır; ve bu yüzden dost acı söyler diyerek açık açık yazmak istedim. Benim ve ekip arkadaşlarım için önce vatan sonra Marmaris! MarmarisLife ekibi olarak hata yapanları hasır altı etmeyeceğiz.

Tüm Adaylara tavsiye: Seçim büronuza gelenlerle ilgilenmesi için bir host ve hostes kullanmanız size sempati ile bakılmasına neden olacaktır! Kahvehane imajından çıkmanız lazım!

Murat Ersan 16,02,2019