Mehmet Oktay "Çakma" Karantinaya Girdi!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Mehmet Oktay Kural Dışına Mı Çıktı?

Çin’deki ölümleri çok ciddiye almasak da Avrupa’daki ölüm sayısı arttıkça ülkemizde de tedirginlik yükselmekte. Rodos’a gitmek üzere beklediğim vizem 5-6 Mart gibi elime geçti ancak hemen ziyaretimi iptal ettim, iş için korka korka İstanbul’a gittim. Ancak Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’ın aynı titizliği göstermeyip 12 martta başlayan fuara gittiği Rusya’dan 13 Mart’ta döndüğü haberini okuyunca kan beynime sıçradı.

Rusya’ya Gitmesi Risk Mi, Skandal Mı?

Mehmet Oktay 12 martta başlayan fuarda sadece bir gün kalıp ayın 13’ünde dönmesi ise sorumsuzluk mu, bilinçsizlik mi diye düşündürdü beni. Bir gün içinde, bu kadar virüs vakası içinde, daha önce kimin oturduğunu bilmediğin bir koltukta, yüzlerce yabancı insanın içinde iki kere uçakla gidip gelmek tamamıyla risk! Marmaris’i fuarda bir günde kurtardıysa ve kendisini bizim için, ülkesi için riske attıysa kahraman ilan edelim. Ancak bizim sağlam adama ihtiyacımız var, hasta adama değil. Sorun bu da değil, sorun bambaşka. Ben yazayım, yorumu siz yapın!

14 Gün Kuralı Asparagas Mı? Fiyasko Mu?

Aşağıda yayınlayacağım Marmaris Belediyesi basın duyurusuna göre 13 Mart’ta yurda dönen Oktay’ın, 15 Mart’ta “KARANTİNA” haberi çıktı. Bizim Marmarisli gazeteciler inanın ülke genelindeki gazetecilere 5 basar haberin manşetini yazmakta. Karantina başlığı başlı başına asparagas. Salgın olmayan yerde ya da salgından etkilenmemiş kişilerin karantinaya alınması söz konusu olamaz. Ancak bomba bu da değil. Bomba 14 gün kuralına uyulmaması!

Hisarönün’de Yemek Yerken Halktan Nasıl İzole Olunur!

Basın açıklamasında da okuyacağınız gibi Mehmet Oktay, Vatandaşlarımızın ve çevremizin sağlığını riske atmamak için dışarı çıkmayıp gerekli prosedürleri yerine getireceğiz” açıklamasında bulunması üzerine tüm medyada 14 gün kendini izole ettiğini açıkladığı haberlerini okuduk. Ona inan herkes bu haberleri alkışladı ve paylaştı sosyal medya üzerinden. 16 martta yayınlanan bu haberler sonrasında bir değil, iki değil birçok telefon geldi. Biz Mehmet Oktay’ı 14 Mart’ta Hisarönü’nde xxxx restoranda yemek yerken diye!  Yani “İzole Oldum” açıklamasından iki gün evvel!

Halkı bilinçlendirmek adına yapılan her şeyi alkışlarım, ancak insanlar, anneler, babalar, kardeşler, çocuklar ölüyorsa kimsenin “Corona Virüsü” üzerinden prim yapmasına göz yumamam. Ne Marmaris’in, ne Mehmet Oktay’ın ne de herhangi bir CHP’li başkanın bu kadar ucuz, bu kadar aptalca reklama ihtiyacı yok. Başkanlık AK Parti’den CHP’ye geçer, bir sonraki seçime oy farkı yapmak için her türlü konuyu siyasi rant uğruna kullanırsın. Ancak Marmaris’te böyle bir şeye ihtiyaç yok ve kimsenin kendisine inananların duygularıyla oynamaya hakkı yok! Hele böyle bir felaket üzerinden nemalanmaya hiç yok!

Bunları duyduktan sonra Marmaris Belediyesi basın sorumlusu ile bir görüşme yaptım ve benden konuyla ilgili açıklama yapılması için e-posta atmamı istedi. 17 Mart öğlen saatlerinde aşağıda okuyacağınız maili ivedilikle cevaplanmak üzere attım. Saat 17:00 ye kadar cevap gelmeyince basın sorumlusu arkadaşımızı aradım o da konun iletildiğini ancak cevap gelmediğini, halkla ilişkileri aramam gerektiğini söyledi. Oradan da aldığım cevap konunun başkana iletildiğini, bunun bir karantina olmadığı, 14 gün kuralı olduğunu, Rusya’nın yasaklı ülke olmadığı, medya mensubu arkadaşlarımızın konuya böyle yanaştığını, benim de bu konuyu yazmamam gerektiği yönünde bir cevap aldım.

Aklımda Deli Sorular!

Şimdi Mehmet Oktay’ın Marmaris halkını kandırmadığını, Corona Virüs’ünden siyasi rant elde etmediğini, “Halkımın sağlığı için izole oldum” diyerek yalan söylemediğini göstermesi için tarafımıza yapmadığı basın açıklamasına karşı bu soruları cevaplarsa ya da basın açıklaması yaparsa, sokakta dolaşan dürüst mü değil mi yorumlarının önüne geçmiş olur!

  1. Marmaris Belediye Başkanı sayın Mehmet Oktay, 14 Mart akşamı Hisarönü’nde ailenizle, Marmaris Belediyesi ve Muğla Büyük Şehir Belediyesi personeli ile ve eşleriyle yemekte miydiniz, değil miydiniz?
  2. 14 Gün Kuralı için Vatandaşlarımızın ve çevremizin sağlığını riske atmamak için dışarı çıkmayıp gerekli prosedürleri yerine getireceğiz” diyerek , Rusya dönüşü halktan hangi gün izole oldunuz?
  3. 15 Mart günü de Aktaş bölgesinde de yemeğe gittiniz mi?
  4. Dünya salgından kırılırken 12 Marttaki Rusya fuarına katılmak doğru muydu? Neden bir gün içinde döndünüz?
  5. Eğer Hisarönün’de yemeğe gittiyseniz ve Marmaris’te ileri ki bir zamanda Allah muhafaza baş gösterebilecek bir salgın hastalığın sizden yayılmadığını ispatlamak için test yaptırdınız mı?
  6. Eğer izole olmadan önce yemeğe gittiyseniz olası bir hastalık taşıma durumunda yanınızdakilere bunu bulaştırabileceğinizi düşünmediniz mi? Yanınızdakilere test yaptırttınız mı?
  7. Eğer bu iki gün içinde dışarıya çıktıysanız neden 16 Mart pazartesi günü izole oldum dediniz? Sizi buna kim itti? Eğer bu fikir sizden çıkmadıysa Marmaris Belediyesi’nin geleceği bu fikirleri veren danışmanlara mı kaldı?
  8. Marmaris Belediyesi Meclis Üyesi Sn. Ali Kırlı 14 gün kuralına hangi tarihte başladı? Sosyal medyada iddia edildiği gibi tecrit olması gerektiği gün Muğla’ya gitti mi?
  9. 14 gün kuralının dışına çıktıysanız Marmarislilerin sağlığı adına çevrenizdekiler ve gittiğiniz mekanlardaki insanlar tecrit edildi mi, izole edildimi, listesi çıkarıldı mı?
  10. Eğer 14 gün kuralından önce dışarı çıktıysanız bunu halkınıza nasıl açıklayacaksınız? Özür dileyecek misiniz? İstifa edecek misiniz? Bundan sonra size güvenmemizi nasıl sağlayacaksınız?

Marmaris Belediyesi 16 Mart günü basın mensuplarına şu açıklamayı geçmişti:

“Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve CHP Meclis Üyesi Ali Kırlı Rusya’nın Moskova şehrinde 12-15 Mart 2020 tarihleri arasında düzenlenen ‘Inturmarket Turizm Fuarı’na katıldı.

13 Mart Cuma günü yurda giriş yapan Mehmet Oktay ve Kırlı; korona virüs salgını ve alınan önlemler kapsamında 14 gün kendilerini toplumdan izole etme kararı aldı. Rusya’nın, Ulaştırma Bakanlığımızın sıraladığı riskli ülkeler arasında olmamasına rağmen bu kararı aldığını söyleyen Başkan Mehmet Oktay’ın konuyla ilgili açıklaması şu şekildedir:

Biz tüm tedbirlerimizi aldık. Giderken de gelirken de gerekli şartlara ve hijyen kurallarına azami dikkat gösterdik. Sağlık durumumda herhangi bir sorun yok gayet iyiyim. Ama tabi ki bu hassas bir konu. Vatandaşlarımızın ve çevremizin sağlığını riske atmamak için dışarı çıkmayıp gerekli prosedürleri yerine getireceğiz. Bu kapsamda tedbir amaçlı kendimi izole ettim. Belediye ile ilgili işleri de telefonla ya da online sistemle yürüteceğim.”

Peki nedir bu 14 gün kuralı?

Sağlık Bakanlığı koronavirüse karşı "14 gün kuralı"nı uygularken evde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yayımlanan "Yeni koronavirüs evde izleme (karantina) kuralları" başlıklı paylaşımda, "Son 14 gün içerisinde yeni koronavirüs hastalığı görülen ülkelerden birinden geldiyseniz, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirti ve bulgularınız olmasa bile 14 gün süresince evden çıkmamalısınız" uyarısı yapıldı.

“Ziyaretçi kabul etmeyin. Mümkünse ayrı bir odada kalın. Odanızı sık sık havalandırın. Evin ortak alanlarında mutlaka tıbbi maske takın. Mümkünse ayrı tuvalet ve banyo kullanın. Ayrı tuvalet ve banyo yok ise bu alanlarda mutlaka maske takın, bu alanları her kullanım sonrası temizleyin. Sık sık el hijyeni sağlayın. Ellerinizi su ve normal sabunla yıkayın veya alkollü el antiseptiği ile ovalayın. Tabak, bardak, havlu gibi eşyalarınızı ayırın, ortak kullanmayın.”