Anket sonucu: 'Marmarisliye ve oylarına saygı duyun!'

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Anket sonucu: 'Marmarisliye ve oylarına saygı duyun!'

Anketlerde alınan sonuçlar değişmedi; oranlara çok güvenemesek de sıralama işin başından beri konuşulan sıralamayla aynı.  Ancak herşeyi bir kenara bırakıp, geçtiğimiz yıllardaki seçim sonuçlarına bakarsak gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalacağız. Gerçekleri görmeyenler ise hayal kurmaktan öteye gitmeyecek ve hayalleri yıkılacak!

***

Atanarak geldi, atanamayarak gitti!

Ali Acar, DSP’den aday olmadan önce söylediklerim harfiyen gerçekleşti. Osman Gürün, CHP, MYK falan hikaye! Eğer CHP, Ali Acar’ı aday göstermezse, Acar bağımsız yada başka partiden aday olur; ama Mehmet Baysal, Acar Ünlü, Mehmet Oktay asla CHP’ye sırtını dönmez demiştim. Sonuç ortada, Mehmet Oktay’da karar kılınmasından sonra Ali Acar’dan başka kimse CHP’den ayrılmadı. Düzgün duruşuyla Acar Ünlü sonraki seçimler için büyük bir artı kazandı. Mehmet Baysal ve Acar Ünlü çok fazla ortada olmasa da isimlerini Marmaris siyasi tarihine altın harflerle yazdırdıkları kanaatindeyim. Nitekim kimse Ali Acar’ı seçerek CHP adayı yapmadı; atanarak geldi, atanarak gitti! Nasrettin hocanın kazan için dediğine benzedi: Atanmayı kabul ediyorsunda, atanmamayı neden kabul etmeyip, Ak Parti’nin düşüşe geçtiği bir dönemde Marmaris’i Ak Parti’ye teslim etme çabalarına giriyorsun? Böyle bir şey dedi işte Nasreddin Hoca…

***

“DSP oyları bölerse Ak Parti kazanır!”

Anketler internet ortamında çok güvenli olmasa da ciddi fikir veriyor. Hele hele elle kolla müdahale etmediysen! Bizlerde bu sonuçlara çok dikkat ediyoruz, seçim sonunda madara olmamak için. Ancak tüm anketlere ve sokak nabzına bakınca, en başta sokakta söylenenlerin gerçekleşme olasılığı gittikçe yükseliyor. Yani DSP oyları bölerse AK Parti rahat kazanır. Ancak Ali Acar’ın Mehmet Oktay’ın kaybetmesine neden olacak kadar bir gücü yok! Bunu net söyleyebilirim. Hadi gelin hesap kitap yapalım!

***

Anketteki oy oranlarına dikkat etmemenizi istiyorum, çünkü bir parti şehir dışından, örgütlerden yada siyasi ekibinden destek alıyor. Diğerlerine de az da olsa şehir dışından oylar geliyor. Biz sıralamaya ve gerçeklere bakalım.

Mehmet Oktay birinci, Serkan Yazıcı ikinci, Ali Acar üçüncü sırada. Bu sıralamanın değişmesi için yapılacak şeyler var ama tüm adayların seçim strateji ekibinin zayıflığı sonuçların değişmesine engel oluyor. Son iki haftada zeka oyunları bekliyorum özellikle Oktay ve Yazıcı’nın ekibinden. Yoksa sonuç böyle gerçekleşecek!

***

Rakamlarla oynamak puan kaybettiriyor!

Bozburun’da Ali Acar’ın yaptığı talihsiz açıklama panik halde olduğunu gösteriyor. Sn Acar diyor ki, “daha önce iki aday vardı, şimdi üç aday; geçen seçimlerden daha çok oy ve oranla başkan olacağım!”. Sayın Acar’ın azmine saygı duyuyorum ancak matematiği sıfır. İnsanlara yanlış bilgiler vererek algı operasyonlarıyla sonucu etkilemeniz çok ama çok zor. Algı operasyonları diğer iki adaya lazım. Sayın Yazıcı’ya da en fazla 3000 kişilik proje tanıtım toplantısına beş bin, 300-500 kişinin katıldığı gençlik toplantısına 1500 kişi katıldı dedirterek yanlış yaptırtıyorlar. Gerek yok!

CHP var diye Marmaris’e yerleştiler, Ali Acar için değil!

Altmış binden, Altmışdört bine çıktı bu seçim seçmen sayısı. Ali Acar’a rağmen CHP’nin yirmibeş bin  kemik oyu var, onbeş bin de Ak Partinin. Dışardan gelen yeni seçmenlerin oyları 80% oranında CHP’nin. AK parti baskısından Marmaris’e yerleşenlerin 80%’i bu oylar. Yani burada CHP belediyesi var diye yerleşenlerin oranı bu, Ali Acar var diye yerleşenlerin değil!

Kalan 20% ’yi de Ak Parti olarak görelim. Kamu görevlilerinin büyük bölümü koridorlarda mecburen Serkan Yazıcı diye konuşuyor, bu personeller daha önce de Doğan Tugay diyordu.

Şov yapayım derken göz çıkarmak!

Dönelim eski seçimlere,

Marmarisliler daha önceki seçimde Marmaris’te Ali Acar’lı CHP’ye 25 bin oy verirken, Muğla’da  Osman Gürün’e 29 bin oy vermiş! Yani Ali Acar’a tepki göstermişler; Marmaris’te bu 4 bin oyu AK Partiye vermişler! Şimdi bu oyları Ak Parti den geri alıp CHP’ye yazıyoruz. Ali Acar’a da fazla fazla 9 bin oy yazıyoruz. Tahmini 55-56 bin civarında oy geçerli olacak! Serkan Yazıcı’nın Ak Partili stratejistleri kendini Anadolu’da sanarak, sürekli bakan getirterek, tabiri caizse kaş yapayım derken göz çıkartıyor. Marmarisliler’den oy kaybetmeye devam ederek, Ak Parti oyunu sadece 20 bine kadar çıkarabilir diye hesaplıyoruz. En son seçimlerdeki İYİ Parti’nin de 14% gibi ciddi bir oyu var, bunun 10%’unu da Millet ittifakı adayı Mehmet Oktay’a yazıyoruz.

Cumhurbaşkanı Marmaris’i İstiyor!

Yazlık köşkün Marmaris’te olması, Marmaris’in de CHP’de olması Ankara’da sıkıntı yaratmakta! Dolayısıyla hata yaparak zihnen muhafazakar olan yöneticileri uzun yıllardır Muğla’da tutmasını fark etmiş olacak ki görünürde çok modern ama manevi olarak Ak Parti’ye çok yakın olan Serkan Yazıcıyı aday gösterdi. Marmaris’i o kadar istiyorlar ki her hafta bir bakan yada üst düzey Ak Partili Marmaris’e geliyor. Bütün bunlar Ankara’nın ne olursa olsun Marmaris’i alın isteğinden.

İYİ Parti CHP’nin sigortası!

Yazının sonunda Marmaris’in demografik yapısının seçimler üzerindeki etkisini gösteren önemli seçim sonuçları görsellerini paylaşacağım. Özellikle 2017’deki Referandum sonuçlarındaki 74.80 ve 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimindeki Meral Akşener’siz 61%, Meral Akşener’i de eklersek, yani İYİ Parti destekli 69% oy oranı Marmaris’te değişimin kolay kolay olmayacağını göstermekte. 2009’dan bu yana yeni göçlerle hızla oyunu arttıran CHP bu seçimde daha da oyunu arttıracaktır. Aklı başında olan herkes aşağıdaki seçim sonuç tablolarından geleceği görebilir. Matematiği ve sonucu Marmaris’te değiştirmek bana göre çok zor ama bilmediğim, mucize bir şey olmazsa tabi! Herkesin aklını başına toplaması lazım! Marmaris'teki oy oranına, seçmenine, yıllardır üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmesine herkesin saygı duyması ve algı operasyonuyla bu birlikteliği bozmaya çalışanlara engel olması lazım. Marmaris'in en az 80%'lik kısmının Atatürk'e ve Cumhuriyet'e olan inancını bozmaya kalkanlar sonuçlarına da katlanacaktır. Cumhuriyetin kalesi, hırslarına yenik düşenler ve farklı amaca hizmet edenlerle düşecek kadar aciz değil!

***

Anketler ve istatistiklere biraz bağlı kalarak, Ak Parti ve DSP’ye ciddi torpil geçerek benim tahmini seçim sonucu şöyle!

Kullanılacak oy sayısı: 64 bin

Tahmini Kullanılacak ve Geçerli oy sayısı: 55-56 bin

Mehmet Oktay: 27 bin

Serkan Yazıcı : 20 bin

Ali Acar         :  9 bin

(Not: Ali Acar’ın 3-5 binde kalacağı sokakta en çok konuşulan durum, bunu gözardı etmezsek istatistiklere tam güvenirsek bu oylar CHP’ye 90% oranında kayacaktır.)

Yani  anketlerle neredeyse aynı!

2014 YEREL SEÇİM SONUÇLARI