Marmaris'te “Turizm Zirvesi” Hüsranı!

PUBLISHING: | UPDATE:

“Turizm Zirvesi” Hüsranı!

Geçtiğimiz günlerde Marmaris’te yapılan “Turizm Zirvesi”ne Marmaris Ticaret Odası’ndan davet aldık.  “Turizm Zirvesi” diye okuyunca bir anda heyecanlandım, “Zirve” bu! Thomas Cook krizini şöförler odasıyla çözmeye kalkan bir belediye başkanından sonra zirve bize iyi gelir dedim. Ayrıca Vali hanım ve kaymakam beyimizin de katılacağını okuyunca heyecanlandım. Dedim tamam Marmaris uyandı!

Davos sokaklarında dolaşıyorduk arkadaşımla. Zirve zamanı Amerikan ve yabancı heyetlerin İsviçre’nin Davos kasabasına gelişlerini organize ediyor. Güvenliklerini de sağlıyor ama Davos’ta güvenlik çok üst düzey olunca bir nokta da onu da aşıyor haliyle. Tek tek sokaklarını dolaştık. Dağlık bir yerde olması güvenliği kolaylaştırıyor, sokaklarda alınan güvenlik önlemlerini, başkanların kaldıkları otelleri gezdirdi. Tam anlamıyla etkileyiciydi Davos. Düzgün, tertemiz ama çok fazla kural vardı, bu da bence hayatı özgür kılmaktan alıkoyuyordu, Marmaris bana göre dünyanın en yaşanılacak yeriydi.

“Adını ZİRVE koydum”

Tanıtımdaki Marmaris Turizm Zirvesi’nin konuşmacıları aklıma geldi. Açtım hemen mailden isimlerine baktım. Sadece Ahmet Şerif İzgören’i tanıyordum ama zirve de ne işi vardı anlamadım. Vücut dili, konuşma beceresi falan, dedim zirvenin sunucusu herhalde. Ancak isimleri okudukça zirvenin zirve olmadığı, İzgören’in kendisine ait akademinin profesyonel bir kişisel gelişim semineri olduğu izlenimine vardım. Bir anda panikledim ve konuşmacıları Google’dan araştırdım ve ağzım açık kaldı. Herkes profesyonel konuşmacı, kişisel gelişimci, gezgin, sosyal medyacı ama “Turizm Zirvesi”nde ana konuşmacı olacak yetilere sahip bir “Turizm Profesyoneli” değildi. İçlerinde ordudan ayrılan var, mühendis var ama turizmci yoktu! Adını niye “Turizm Zirvesi” koydular bir anlam veremedim!

Elegance Otel’de yapılan tarihi zirveye gelmiş, asansöre binmiş üst kata çıkacaktım ki Google da kendisini araştırırken fotoğrafından tanıdığım Bora Özkent’de aynı asansöre bindi. “Merhaba, sizi tanıdım” dedikten sonra direk konuya girdim; “Siz dijital anlamda bize yeni fikirler verebilirsiniz ancak diğer konuşmacılar ve Ahmet bey Zirve için neler anlatabilir?” diye sordum. Önce bir bocaladı, anladığımı anlamıştı! “Ahmet bey ne konuşacağını bilir” diye topu göğsünde yumuşattı ama olmadı!

“Bana ZİRVE’nin anlamını açıklayabilir misin Abidin?”

Muğla Valisi Esengül Civelek’in ve Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy’un ön sırada oturmuş, moderatörün 10 dakika boyunca bize “Hoş Geldiniz” demesine karşı, biz ona nasıl “Hoş Bulduk” diyecekmişiz öğretmesini dinlemelerini izledim! Devletin valisi ve kaymakamına selamlaşmayı öğretmekle başladı seminer; sonra sağ kolumuzla sol kulağımızı nasıl tutacağız gibi bir hareketle devam etti. Bakın bu bir turizm zirvesi, lütfen fotoğraflara bir daha bakın! İnsanlar milyonlarca lira yatırım yapıyor, çalışanlar ailelerinden kopup kilometrelerce uzağa para kazanmaya Marmaris’e geliyor. Turizm kötü gidince, insanlar batınca intihar ediyor, eşinden boşanıyor, çocuklarından kopuyor, hayatı kararıyor. Bu iş dalga geçmeye gelmez!

Herkes bizim misafirimiz; yaptıkları çalışmalara saygı duyarız. Buyursunlar gelsinler, ancak Marmarisliyi ve turizmciyi aptal yerine koymaya kimsenin hakkı yok. Bu bir kişisel gelişim semineriydi; Zirve falan değildi! Hele hele Turizm Zirvesi hiç değildi! Dijital konularda sunumda bulunan Bora Özkent konudan anlayan birkaç bilişimciye farklı birkaç fikir verdi o kadar. Gerisi Marmaris Ticaret Odası’nda bir yöneticinin Ahmet Şerif İzgören’i izlemek için yaptırdığı bir etkinlik olarak gözüktü bana. Bakın kalabalıktı, gelen çoktu, konuşmacıların takipçileri, fanları da oradaydı ama konu “Turizm” iken biz kelime oyunlarına muhatap edildik.

Marmaris’te yatırım yapan üç turizmci iş adamını çıkartıp konuştursaydınız, bizim için, Marmaris için ve ülkemiz için çok daha faydalı olacaktı. Çünkü onlar yanlarında milyon dolarlık yatırımlarını koruyabilmek için turizm profesyonelleri çalıştırıyor ve daha bilimsel, akılcı yaklaşıyor konuya. Konuşmacı ajanslarına kayıtlı, bu işi para kazanmak için önlerine konulan her konuda konuşmayı meslek edindikleri için yapmıyorlar! Dolayısıyla zirveye katılan konuşmacıların anlattığı, Otobüste çok iyi hizmet vermesine rağmen, içeri giren yağmura engel olamayan muavinin hikayesinden, bizim Marmaris’i kurtarmak gibi bir anafikir çıkarmamız söz konusu olamaz; Samurayların hayatından da!(Zirve’ye gelenler bunu anlayacaktır!)

Marmaris Ticaret Odası masraf edip iyi bir organizasyona imza atmış mıdır? Evet! Turizm Zirvesi midir? Hayır! Üyesi olduğum odanın aidatlarımızı böyle bir etkinliğe harcaması beni üzmez, başkaları mutlu olmuştur, ben de mutlu olurum. Ama turizm profesyoneli olmasam da öncesinde ve sonrasında bunun bir fiyasko olduğunu anlayacak bilgilere sahibim. Birkaç kişi daha söylenerek bu “Kişisel Gerilim Semineri"nden ayrıldıklarını görünce yanlız olmadığımı anladım.

Sevgili MTO;

Sevgili MTO; inanın Marmaris’te bir çok turizmci, konuşmacı gezgin konuktan daha çok gezmiş ve sokaklara çöp atmayacağını bu gezginden daha iyi biliyordur. İnanın gelen konuşmacılara on basacak turizmciler vardı salonda. Bunları eleştirmek için yazmadım; sadece Marmaris’te şoförler odasıyla yapılan toplantıyla Thomas Cook krizinin geçmeyeceğini, İzgören akademinin konuşmacılarıyla “Turizm Zirvesi” olmayacağını bilen kültürde insanların yaşadığını bilmenizi istedim. Vali Esengül Civelek hanım “Turizm Zirvesi Marmaris’e hayırlı olsun” diye bitirdiği konuşmanın ardından, “hadi eller havaya” diyen bir moderatörün sahneye çıkmasından ben çok utandım; başka utanan var mı diye merak ederek yazdım bu yazıyı. O sırada kaymakam beyin suratı da fotoğraflarımıza maalesef yansıdı. Profesyonellerin beklentilerini maalesef bu etkinlik de karşılamadı; zirve derken dibi gördük.

Murat Ersan 1 Aralık 2019