Muğla’da istatistikler açık ara ile …

Muğla’da İstatistikler Açık Ara ile …

Marmaris öyle bir heyecanlı başladı ki Muğla’nın geçmiş seçim sonuçlarına bakmadan Behçet Saatçi aşağı Behçet Saatçi yukarı diye ağzımızdan sayın Saatçi’yi düşürmedik. Marmaris Life Dergisi’nin anketinden de açık ara birinci çıktığında bazı eleştiriler gelmeye başlamıştı, “Fethiye’den seçilemeyeceğini anlayınca büyük şehire aday oldu, Fethiye’de artık o kadar destek görmüyor”diye. Muğla’daki yerel medyayı da okudukça nerde hata yapıyorum ben dedim. Marmaris’te sokak nabzını tutabiliyoruz ama daha yeni öğrendiğim harika tanımı kullanacağım “Sakarüstü”nde durum farklı olarak bir garipti.

Büyük hata yaptım!

Kendimi o kadar Marmaris’e kaptırmışım ki Muğla eski seçim sonuçlarını kontrol etmeden sokakta yorum yapıyordum. Marmaris’te Osman Gürün’e karşı yıllardır doldurulduğumuz(!) için Behçet Saatçi sevgisi sokakta ağır basıyordu; “Aaa bende veririm o zaman, sizleri mi kıracağım!” diyordum. Ancak büyük bir mesleki hata yaptım ve ele güne rezil olmanın eşiğinden döndüm. Yaklaşık bir hafta önce Muğla istatistiklerine baktığımda “Biz neyi tartışıyoruz? Seçim Muğla’da bitmiş ki!” dedim. Rezil olmak derken, sokakta yolumu kesip duruyorlar “anketler doğru mu?” diye. Adım “Anketör Murat Ağabey”e çıktı. İlerde bu işe de el atalım bari. Biz anketleri kimse mutlu olsun diye değil bizim yorumlarımız objektif olsun, seçim sonunda her halukarda kazanan hem Marmaris, hem Muğla olurken, doğru ve objektif tespitlerle hem de Marmaris Life olsun diye yaptık. Yazdıklarımız ve anketlerimiz ne kadar az hatayla seçim sonucuna yakın çıkarsa güvenilirliğimiz bir o kadar artacaktı. Biz işimizi mesleğin onuruyla yapıyoruz. Bize karşı kışkırtılan gazeteleri meydanlarda da görmek istiyoruz. 200 bin tıklamaya geldik iki ayda. Oramız buramız oynasaydı, bu kadar insan haber girmesek de sitemizin içinde dolaşmazdı. Bizim Marmaris’e, Marmarisli’ye sorumluluğumuz var. Neyse kendimizi övüp, pazarlama bölümünü de yazdıktan sonra Muğla beyinin kim olduğuna geçelim.

Muğla beyi kim?

Evet istatistiklere bakarsak son seçimde 272 bin oy alan Osman Gürün’ü, 160 bin oy alan Ak Parti takip ediyor, onu da önceleri 100 bine yakın oy alan MHP izliyordu. Son referandum ve Cumhurbaşkanlığı-Genel Seçimlerde MHP’nin 100 bin oyu İYİ partiye dönüşüyor. Dışardan gelen göçün büyük bölümü de CHP oyu olarak geliyor; Bodrum ve Marmaris’e yerleşenlerden bahsediyorum. Durum buyken Osman Gürün oylarından, partisi olmayanların ve oy oranı düşük olan partilerin adaylarının alsa alsa 50 binini alabilir diye hesaplıyorum. Çok büyük bir suçtan tutuklanmadıkça, görevinin başında, hizmet veren bir başkanın bu kadar oy kaybedeceğini düşünmüyorum. Burada yine İYİ Parti devreye giriyor ve CHP’nin kaybettiği kadar diyelim, fazlasını demiyelim 50 bin kadarını İYİ Parti destekledi dersek yine 300 bin seviyesinde bir oy almasını bekliyorum Osman Gürün’ün. 2017’deki referandumda 611 bin oyun 416 bin oyunu alan ittifak, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 400 bin oyu geçerek güçleniyor.  Yani sokakta konuşurken atıp tutuyorduk ya, artık öyle yapmayın. İddiaya girmeyin derim.

Behçet Saatçi farklı kaybedecek!

Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir oy oranı Marmaris 19 Mayıs meydanına sanki daha önce çıkmamış gibi “tır çıkardılar” sebepleriyle eleştirilerek yarı yarıya düşmez! Yarı yarıya oyları düşse bile 200 bin oya en yakın rakip 160 bin oyla AK Parti var. Behçet Saatçi var, Mehmet Kocadon var. Yani herşeyi budadık budadık yine zor! Bu durumda Ak Parti ikinciliğini koruyacak, Behçet Saatçi açık ara farkla bu seçime havlu atacak! Ben demiyorum istatistikler diyor!.. Sizin için kırptım, koyuyorum. Herkes, ben bile duygusal yaklaşıyoruz seçim zamanı ama çok duygulandığımda açıp istatistiklere bakıyorum, matematik yapıyorum normale dönüyorum. Seçim sonunda şok oldum demeyin, beni dinleyin! Şok olacak biri varsa sürpriz sonuçlarda ben üzeliyim ama ben üzülmemek için önce akla ve bilime bakarım.

Not: Fotoğrafımızı “Büyük lokma ye, büyük laf etme!” atasözüne gönderme olarak seçtik. anlayan anladı!

İnsanlardan menfaat uğruna nefret etmediğiniz sürece hayat hep size güzel olacak

Sevgiyle kalın

Murat Ersan – 21 Mart 2019