Ruh halleri ve Marmaris Yerel Seçim Duası!

PUBLISHING: | UPDATE:

Ruh halleri ve Marmaris Yerel Seçim Duası!

Adaylar seçim meydanlarına inince takkeler düşüp keller görünmeye başladı! Özellikle, açılışlarda ve meydanlarda yapılan konuşmalarda nasıl bir başkanla karşılaşacağımızı hissetmeye başladık. Bundan sonra nasıl davaranacak, insan değişir mi, huyu suyu ne gibi soruların cevabını ilk andan itibaren almaya başladık.. Adayların ruh halleriyle ilk izlenimleri ileteyim efendim….

Bambaşka Bir Ali Acar!

Bozburun seçim ofisi açılışını izledim başkanın.

***

O bağırıp çağıran Ali Acar gitmiş, çok sakin biri gelmiş!      

***

* Başka konu kalmamış gibi, Kılıçdaroğlu’nun TIR’ı 19 Mayıs meydanına çıktığı için yeri göğü inletmedi, çok sakindi!

* “Hesap sormazsam namerdim”  gibi, halka karşı agresif ve gerginlik yaratacak söylemlerden uzak durdu!

* Herkesin huzur beklediği ortamı o da kabul etmiş olduğu için, rakipleri için “defolup gittiler” demedi!

* Büyük tehlike ve rakip olarak 15 yıldır gördüğü Ak Parti yerine Osman Gürün’ü görmedi.

* Osman Gürün için daha önce “Marmaris’e giremez” demedi, Marmaris’e Osman Gürün geldi, bu sefer de “Selimiye’ye giremedi” demedi!

* “Garadere”den bir daha girmemek üzere defolup gittiler diyerek hakaret etmedi, tehdit etmedi, insanın kişilik hak ve hürriyetini engelleyici sözlerde bulunmadı!

* Osman Gürün’le olan sorunlarını mitinge taşımadı, katılımcılara huzurlu anlar yaşattı!

* Geçmiş yıllardaki seçimlere nispeten, oran olarak ve sayı olarak fazla oy alacağım demedi!

* Ak Parti’nin oy oranını görmezden gelmedi!

* ”Cehennemin dibine kadar yolları var” demedi!

***

Tabii ki tam tersini söyledi! Ali Acar bildiğiniz aynı Ali Acar, hatta CHP’den ayrıldığı için daha da gergin. İki dakika dinleyeyim dedim, stresten midem ağrıdı. Marmarisliler bu gerginliği hak etmiyor başkan! Sn.  başkan, biz kişisel çatışmalarınızı değil aklı başında projelerinizi dinlemek istiyoruz. Hatalarınızdan ders alıp almadığınızı dinlemek istiyoruz. Benim Marmaris’im, benim 19 Mayıs meydanım demekten vazgeçin! Sizin Marmarislilerinizin neden size kızgın olduğunu idrak da edin! Marmarisli ile hiçbir şeyiniz yokmuş, otuz bin oy alacakmış gibi lütfen hareket etmeyin. Sizin için olan fikrimizi değiştirmek istiyoruz ama tırlara, Osman Gürün’lere saldırarak bir yere gitmeye çalışıyor, kindar yüzünüzü göstermeye devam ediyorsunuz. Seçilince DSP ile size muhalif olanlara daha çok saldıracakmış gibi duruyorsunuz. Oy olarak geride olduğunuzu hepimiz biliyoruz, lütfen artık güncel konularla, duymak istediklerimizle son viraja girin!

Mehmet Oktay Gürledi!

Aynı gün, aynı anda Marmaris’te ise Kılıçdaroğlu vardı. Kemal Kılıçdaroğlu’ndan önce söz alan Oktay, Acar’ın Bozburun’daki hesaplaşma savaşının aksine, ilk defa göreve gelmeye hazırlanan başkan imajını tam olarak verdi.  Jestler ve mimiklerde biraz tecrübesizlik olsada, Acar’a oranla intikam yerine bir amaç uğruna halkla bütünleşmesi mitingi güzel yapan şeylerdi.

Mehmet Oktay’ın da bana göre ilk ciddi denemesiydi Kılıçdaroğlu mitingi. Aslında miting değil, gelmişken uğrayayım toplantısı diye açıklama yaptılar öncesinde.

***

Sessiz sedasız kişiliğiyle bilinen Mehmet Oktay’ın da siyasete yakıştığını fark ettim.

İlk cümlelere girdiğinde ses tonu mimik ve jestleri idare etti. Ama, yavaş yavaş gaza basınca jest ve mimikler birbirini dengeleyemedi. Bana yanlış geldi hareketler. Bu aslında inandırıcılık açısından çok stratejik hatta psikolojik bir etken. Ancak parti içinde oturmayan daha o kadar çok şey var ki, bu en son sorun olmalı. Bozulan iç sistemi acilen düzeltmeleri en gerekli olan şey.

***

Güzel güzel konuşurken, “15 yıl hizmet verip parti değiştirenlerin Marmaris’e verecek hiçbir şeyi kalmamıştır” deyince gözlerim bir anda açıldı. “Obaaa”dedim. Ayar verebiliyormuş! Ama jestleri daha profesyonel olmalıydı. Seçilirse MASKOT’ta bir jest mimik eğitimine almak lazım! Marmarisspor ve birkaç konuda daha sesini yükseltince gerilsem de, hafif dozajda da olmalı. Bir kere Ali Acar’a sataştı ama ortamı sürekli germediği için benden geçer not aldı. Kısaca projelere değindi. “Kavgacı bir adam değilim; ulaşılabilirim, uzlaşılabilirim” cümlesi olumlu ama seçilirse zamanla değişebilecek soyut duygulardır bunlar siyasette. Ali Acar’ı hatırlıyorum, ilk seçildiğinde odasının kapısının açık tutulmasını istedi. Kimseden gizleyeceğim bir şeyim yok dedi; önce kapı kapandı, şimdi ise oda yerinde yok! Ara ki bulasın! O yüzden siyaseti hiç sevmem.

***

Sonuç olarak, Ali Acar’ın oyununa gelmemeli!

Behçet Saatçi ile, Osman Gürün’le, tırla mırla yani kendi kavgalarıyla seçim çalışması yürüten Ali Acar’a dün Oktay'ın az da olsa aba altından sopa göstermesi bile beni gerdi. Mehmet kardeşime nasihat, daha aklı başında projeleri, Marmaris’in nasıl para kazanacağını anlatması son virajdan savrulmadan çıkmasına neden olur. Kavgaya girerse arkadan gelen güler yüzlü, sempatik aday var; eliyle teslim eder. Son haftaki algı operasyonlarına daha zeki sosyal medya uzmanları, kriz yönetiminden anlayan profesyonellerle girmeli. İntikam tugayıyla değil!

Serkan Yazıcı'dan Hesap Hatası!

Serkan Yazıcı’nın Turban mitingi ise bana göre en derli toplu, sıcak olanıydı. Kendine olan güveni, siyasi arenada daha kirlenmemiş olması, kafasının temiz olması kimseye saldırmasına gerek duydurmadı. Seçim sonrası ve sonraki seçimlerde bu böyle olmayacak tabi!

***

Gergin olmayınca, kürsüde “Oynatalım uğurcum” diyen Erman Toroğlu rahatlığıyla (benim yetersiz bulduğum projeleri) anlattı. İnsanlar gerilmedi. Dolayısıyla halkın ihtiyacı olan “huzur” mesajını bu üç miting içinde en iyi o verdi. Ancak üstüne basa basa söylüyorum ve birkaç güne projeleri karşılaştıracağım, projelerde Marmarisli ruhu kokmuyor, ondan beklenen ekonomik devrime yönelik projeler neredeyse yok denecek kadar az. Hem maliyetli, hem de turizmin gelişmesine hemen katkı sağlayacak projeler olarak göremedim. Marmaris’te çivi çakılacak yer kalmadı! Zaten Marmaris’te çivi çakmadan dünyaları değiştirecek projeler herkesin gözünün önünde ama dediğim gibi Yazıcı’nın ekibi Marmaris kültürü açısından zayıf, yönlendirenlerin de aklı başka şeylerle meşgul olduğundan bu bedava zenginlikleri göremiyorlar.  Ha salondaki insan sayısını da göremeyip 5000 kişi olarak Serkan Bey’in ağzından açıklatmaları ona hesap hatası yaptırtmalarına da neden oldu. Bakın bir tutarsızlık bile seçimi kaybetmeye neden olur; orada bulunan ekip arkadaşlarımız, Ak Partili arkadaşlarımız bile bu sayının en fazla yarısı vardı dediler. Rakamlar üzerinden algı operasyonu yapmaya gerek yok!

***

Marmaris'ten Petrol Fışkırdı, Marmarisli Uyudu!

Termal su ise Sn. Yazıcı’yla ortak aşkımız. Sadece ona yönelseydi bile eleştirmezdim. Rahmetli annem çevreci Filiz Ersan’ın Hakan Beyaz’a verdiği ölümüne(!) desteği Marmarisli anlamadı. Kapı kapı dolaştı annem ama ne belediye, ne üniversite, ne Muğla, ne ticaret odası sonunu getiremedi.

“Altın Suyu” diye adlandırdığım Marmaris’in en önemli gelir kaynağını adeta görmeme yarışına giren Marmarislilere karşı beş dakikada, ikna bile olmadan onay vererek, tüm masrafları karşılayarak yerin 500m altından çıkarttı Yazıcı suyu. Önce havuzunu doldurdu, şimdi ise otelini termal tesise çeviriyor; birkaç aya tam teşekküllü termal tesise sahip olacak.  Diğerleri hala projelerinin içine bile almadı Marmaris’in “Altın Suyu”nu.

Serkan Yazıcı’nın en büyük eksisi ise daha önce de yazdığım, “Bu bölgenin insanlarının düşünce yapısıyla derdi olanları arkasında taşıması, açılışlara, fotoğraf karelerine sokması. Şehitlerimizi görmezden gelen bu adamlarla hesabı olacak tabii ki Marmarislinin. Bu konuda doğru bilgilendirilmeli, çünkü son hafta hepimiz elimizden geleni yapacağız! Bu bölgeye kendisi gibi modern yöneticiler gelmedikçe, bu bölge insanının damarına basacak konuşmalar yapan insan oldukça Ak Parti’nin Ege’deki kaçınılmaz sonucundan kendisi de pay alacaktır.

SONUÇ:

Seçim duası:

“Bize eğlenceli bir seçim dönemi yerine kavga gürültü içerisinde, zaten ekonomik ortamdan bunalmışız, bir de üstüne germeye çalışarak seçim propagandası yapan olursa sen de onların ağzını burnunu ger rabbim! Kendisinden önce canıyla, malıyla savaşarak Marmarislileri kültür, sanat ve sporla buluşturanları yerlerinden edip, bütün bu faaliyetleri durdurup sonrada kültür merkezleri yapacağım, spor tesisleri yapacağım diye proje yapanlar için, “Allahın sopası yok” dedirttir bize Allahım; yanlış yola girmiş, toprağı, vatanı için oy kullanacakları yere rant için, para için yalana, dolana oy vereceklere akıl ihsan eyle rabbim, yalan dolan projelerle ortaya çıkan, seçildikten sonra halkın sosyal haklarına tecavüz eden, malını mülkünü değersiz kıldırıp, kendi malını mülkünü ikiye beşe ona katlayan olursa, lokmalarını boğazına tıka yarabbim; hizmet edeceğim diye eziyet etmeye gelenleri güldür bize yarabbiiimmm; yeşili talan edenleri, hayvanlara eziyet edenleri, kamusal alanlara asfalt döküp bina yapacakları, üstelik bundan haksız yere kazanç sağlayacakları tez zamanda yanına al ve onları islah et rabbim, Marmaris’in doğasını, tarihini, koylarını, köylerini, arısını, balığını, ağaçlarını korumayanları…(bunları sana bırakıyorum!)… her zaman söylerim “Allah’ın büyüklüğü adaleti bu dünyada sağlamasındandır!”, hak yiyenlerin adil olmayanların, ayrımcılık yapanların, din, dil, ırk ayıranların cezasını bizler yaşarken Marmaris için de göster ki sana inanmayanların(!) düştüğü durum ibret olsun rabbim, senin her şeye gücün yeter!”

Ben adaletin bu dünyada gerçekleştiğini sürekli gören ve yaşayan biriyim, Marmaris için de bu gerçekleşecek ve yalan dolanla yola çıkanların sonunu hep beraber göreceğiz. Siz yine de bana güvenmeyin, duanızı kendiniz edin! Tutuyor! Göreceksiniz! Marmaris’in sizin güzel oylarınıza ve dualarınıza ihtiyacı var!

Murat Ersan

10 Mart 2019