Marmaris Gazetesi ÇEVRE “Pedalla Marmaris” Bisikletli Çevre Şenliği Bugün Yapılıyor!

“Pedalla Marmaris” Bisikletli Çevre Şenliği Bugün Yapılıyor!

Marmaris’te bisikletçiler doğayı korumak için buluşuyor! "Pedalla Marmaris" etkinliğinde doğa dostu bisikletçiler bir araya geliyor.
“Pedalla Marmaris” Bisikletli Çevre Şenliği Bugün Yapılıyor!

Doğa Dostu Bisikletçiler “Pedalla Marmaris”te Buluşuyor!

Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy

Marmaris’te bu hafta sonu, spor ve çevrenin iç içe geçtiği şenlik “Bisikletli Çevre Şenliği”nin ilki gerçekleştiriliyor. “Pedalla Marmaris” sloganıyla gerçekleşecek bu ilginç şenlikte, Marmaris ve dışından yüzlerce bisiklet ve doğa sevdalısı bu sefer fidan dikmek için pedal basacak. “Pedalla Marmaris – Bisikletli Çevre Şenliği” 13 Mart 2022 Pazar günü saat 13:30’da Marmaris Turizm İnformasyon Müdürlüğü önünden(İskele Meydanı) start alacak. 8,5 km pedal basacak bisikletli çevreciler, yangında büyük zarar gören İçmeler’de Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü tarafından hazırlanan alana fidan dikecekler.

Etkinlik Bir Günde Şenliğe Dönüştü!

Marmaris KOD 48 Çevre Koruma Derneği’nin projelendirdiği ve Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Koruma Derneği ile Marmaris Bisiklet Derneği’nin ortaklaşa düzenleyeceği etkinlik, Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın Muğla’da bisiklet sporunun yaygınlaşması adına düzenlenen projelerin içine katılmasını istemesi üzerine şenliğe dönüştü.

Türkiye’nin Dört Bir Yanından Doğa Dostu Bisikletçiler Marmaris’e Pedal Basacak

Şenlik kısa sürede organize edilmesine rağmen Muğla’nın tüm ilçelerinden katılımların yanı sıra şehir dışından da doğa dostu bisikletçiler şenliğe katılacaklarını açıkladılar. Muğla’dan birçok grup ve dernek Marmaris’e bisiklet sürerek gelirken, uzak mesafede olanlar otobüs ve kamyonlarla şehre akın edecek. Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl “Yaklaşık 250 bisikletli doğa sporcusu ekip arkadaşlarıyla birlikte şenliğe katılacağını müdürlüğümüze bildirdi. Bildirim yapmadan gelecek bisikletçiler ve Marmaris’ten katılacak halk ile 500’e yakın doğa dostu bisiklet kullanıcısının gelmesini bekliyoruz” dedi.

“Mor Pedal” da Şenliğe Katılıyor

Türkiye’nin ilk ve tek kadın bisiklet festivalini 2017 de gerçekleştirip, 8 Mart 2018’de STK statüsüne giren “Morpedal Kadın Bisiklet Derneği” de şenliğe katılıyor. TÜRK KADINININ ZAFERİ projesi kapsamında 81 ilde 110 gün boyunca kadın bisikletliler tarafından Türk bayrağı gezdiren, 1Köy 5 Kadın projesinde Yeşilyurt ve Yenice köylerindeki kadınlara bisiklet kullanmayı öğreten, BATIDAN DOĞUYA PEDAL PEDAL projesinde Urfa Mardin ve Diyarbakır illerini 16 üye ile ziyaret edip oradaki kadınları bisiklete bisiklet kullanmaya yönelten ve bir çok projeyle Türk kadınına bisiklet kullanmayı sevdirerek farklı mesajlar veren dernek üyeleri, “Pedalla Marmaris”te sürpriz bir de gösteri yapacak.

Şenliğe ayrıca Muğla Bisiklet Derneği, Hürpedal Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği – Ortaca, Dalaman Bisiklet Derneği, Menteşe Bisiklet Topluluğu – Muğla, 4 Mevsim Pedal, Enverçevko Derneği, Askıda Bisiklet, BODASK – Bodrum Dağ Bisikleti SK, Efes – Selçuk Bisikletlileri, Cycle Turkey, Tarkan Bisiklet Grubu, Cadence Maris Cycling, Velomaris, Team Caria ekipleri başta olmak üzere çevre ilçe ve illerden yaklaşık 250 doğa ve çevre dostu bisiklet sevdalısı katılacağını bildirdi.

Marmaris Bisiklet Derneği Projenin Büyümesine Neden Oldu

Bisiklet sporunun yaygınlaşması için 2015 yılında kurulan Marmaris Bisiklet Derneği’nin başkanı Tolga Gök, Marmaris Çevre Koruma Derneği ve Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Koruma Derneği’nin fidan dikim etkinliklerine bisikleti de katmak istemelerine tam destek vereceğini açıklaması üzerine etkinlik Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy’a sunuldu. Aksoy’un projeyi Muğla Valiliğine iletmesiyle etkinlik şenliğe dönüştü. Marmaris Bisiklet Derneği kısa sürede üyeleri ve iletişimde olduğu bisiklet dernekleriyle iletişime geçerek katılımın artmasına ve projenin büyümesini sağladı.

“Orman Amca” OGM Gönüllüleri ile Fidan Dikimini Üstlendi!

Marmaris’te 2022 yılının Temmuz ayında çıkan büyük orman yangını öncesi yıllardır ormanlık alanlara su dolu bidonlar taşıyarak acil önlem alınması için mücadele veren, yangın sırasında söndürme ve yangının hemen ardından tohum atma fidan dikme çalışmaları yaparak Marmarislilerin gönlünü feth eden, Marmaris KOD 48 Çevre Koruma Derneği tarafından “Orman Amca” lakabı takılan İçmeler’in yerlisi Ali Demirtaş yeni kurulan derneği Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Koruma Derneği üyeleri ile her gün yaptığı fidan dikim etkinliğini şenliğe taşıyarak organizasyonun fidan dikim ayağını üstlendi. Her zaman olduğu gibi şenlikte de Muğla ve Marmaris Orman İşletme Müdürlüğüyle organize şekilde fidan dikecek olan Ali Demirtaş’a Marmaris OGM Gönüllüleri de eşlik edecek. OGM Gönüllüleri başkanı Uğur Ersoy, yaklaşık 50 gönüllü ile şenliğe katılacaklarını ve dikim sırasında vatandaşlara yardımcı olacaklarını açıkladı. Konu hakkında Ali Demirtaş “Muğla Orman İşletme Müdürlüğü şenlik için fidan sağlayacak, ancak İstanbul Aydın Üniversitesi 3.000 kızılçam satın alarak şenliğin ihtiyacını karşıladı. Kasım ayından beri her hafta yaptığımız fidan dikimlerinde bize büyük destek sağlayan Park Bahçeler Müdürü Ali Bey’in yönlendirmesi ile bu fidanları Aydın Üniversitesi’nden sağladık. Fidanları Marmaris Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün aracıyla İçmeler’e getirdik ve Marmaris Orman İşletme’nin çalışanlarıyla birlikte dikim alanına çıkarttık. Ümit ederiz ki bu pazar; bisikletçiler, dernek ve OGM gönüllüleri, bürokratik katılım ve vatandaşlarla güzel bir etkinlik olacak. Kızılçamlarla birlikte, Erdem kardeşimin getirdiği meşe palamutlarını karma dikeceğiz. Kişisel veya dernek olarak; tüm kurumlarla, daha uyumlu ve doğru çalışmalar yapıyoruz. Yeniden yemyeşil Marmaris için”

Şenlik Uluslararası Bisiklet Etkinliklerine Kaydedildi

ECF Avrupa Bisikletliler Federasyonu ve ISCA Uluslararası Spor ve Kültür Birliği üyesi de olan Muğla merkezli Enverçevko derneği de fidan dikimi için bisikletli çevre şenliğine destek veren sivil toplum örgütlerinden. 2007 yılından bu yana çevre koruma, halk sağlığı, ulaşımda enerji verimliliği bilincini geliştirmek amacı ile yerel bölgesel Ulusal ve Uluslararası çalışmalar yürüten dernek, Uluslararası NowWeMove, NowWeBike Şimdi Hareket zamanı Şimdi Bisiklet Zamanı kampanyalarını yürütmekte. Tüm Bisiklet Dernekleri Federasyonu kurucu üyesidir. Enverçevko, 13 Mart 2022 tarihinde Marmaris’te düzenlenecek “Pedalla Marmaris” bisikletli çevre şenliğini de MOVEweek HAREKET Haftası etkinliklerine kayıt ederek uluslararası arenada da görünürlüğünü sağladı.

Mavi Yeşil Kampanyası Etkinliğe Damga Vuracak

Muğla il Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2021 – 2022 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Muğla ili genelinde tüm okullarda hayata geçirilen Mavi Yeşil Okullar projesi de öğrencilerin katılımıyla “Pedalla Marmaris – Bisikletli Fidan Dikim Şenliği” ne taşındı. Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Mavi Yeşil Okullar projesi kapsamında “Pedalla Marmaris” projesi ile aynı içerikte olan etkinliğimiz vardı. Bu şenlikle birleştirerek hem deneyim hem de başlangıç yapmış olduk. Bu proje ile öğrenci ve öğretmenlerimizde küresel ölçekli iklim değişikliği mücadelesinde enerji kaynaklarının verimli kullanımı, çevreye duyarlılık, ekolojik dengeye katkı konularında farkındalık oluşturarak sağlıklı nesiller yetiştirilmesi amaçlanmaktadır” dedi. Muğla İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serap Aksel “şenliğe “Mavi Yeşil Okullar” projesi kapsamında katılarak projeyi bir adım daha ileri götüreceğimize inanıyoruz. Ayrıca şenliğe lojistik destek yanında meslek lisemizin aşçıları tarafından hazırlanacak makarna ikramıyla destek vermekten mutluluk duymaktayız” dedi.

Sponsorlardan Duygusal Destek Şenliğe Güç Katıyor

Organizasyonu yöneten Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket AKSOY, “Muğla valimiz sayın Orhan Tavlı etkinliği Muğla Valiliği himayelerine alarak şenliğe dönüşmesini sağladı. Kısa sürede Marmaris KOD 48 Çevre Koruma Derneği, Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Koruma Derneği ve Marmaris Bisiklet Derneği başkanlarıyla şenlik hazırlıklarımızı tamamladık. Yanan alanlarımızın ivedilikle yeşertilmesi adına yapılan bu çalışmalar birçok kuruluşun hassasiyet göstermesine neden oldu. Kısa sürede tüm ihtiyaçlarımız Muğla Valiliği, ilgili kurumlar ve sponsorlar tarafından karşılandı. Artık bisikletini alan doğa ve spor severlerin başlangıç noktasına gelmesini bekliyoruz” dedi.

“Filiz Ersan Yaşıyor!”

Projeyi yaratan Marmaris KOD 48 Çevre Koruma Derneği’nin başkanı Murat Ersan ise “Şenliğin üç amacı var; Fidan dikimine ve bisiklet kullanımının yaygınlaşmasına farkındalık yaratmak üçüncüsü ise sezon öncesi Marmaris ve bölgeye ilgiyi arttırmak. 1989 yılından bu yana Marmaris’te çevre bilincini yaymak, betonlaşmaya ve çevre talanına karşı mücadele etmekteyiz. Hayatını kaybeden hem benim hem Marmaris’in annesi çevreci Filiz Ersan’ın izinden gittiğimizi herkesin bilmesini isterim. Filiz Ersan turizm ve çevre gönüllüleri başkanıydı. Marmaris’te bu denge yani turizm ve çevre dengesi çok önemli. Bu yüzden bu proje üç farklı amacıyla aynı ruhu yaşatmakta. Muğla valimiz sayın Orhan Tavlı’ya da hassasiyetin ve koşulsuz desteğinden dolayı minnettarız. Bölgedeki tüm bisiklet sevdalılarını mutlu etmeye devam ediyor. Bisiklet sporunda Muğla çok yakında söz sahibi olacaktır. Heyecanla Marmaris dışından gelecek bisikletli çevre dostlarını bekliyoruz. Bana göre tarihi bir gün, etkinliği şenliğe dönüştürme şansı bize verildi, geliştirmek ve ileriye taşımak da bizim görevimiz. Adını zikretmediğimiz tüm destekçilerimize sonsuz teşekkürler. Pedalla o zaman Marmaris!” açıklamasında bulundu.

Marmaris Ticaret Odası Şenlikten Memnun

Şenliğe bi çok kurum ve kuruluş destek verirken en başından beri organizasyonun yanında olan Marmaris Ticaret Odası başkanı Mutlu Ayhan, “Yaralarımızın sarılması açısından özveriyle çalışan bu derneklerin farkındalık yaratmak için yaptığı çalışma takdire şayan. Ayrıca sezon öncesi Marmaris’in tanıtılması için çok faydalı bir şenlik, uzun yıllar devam edeceğine inanıyorum. Çevre dostu misafir bisikletçilerimizi ağırlamak için bekliyoruz” dedi. İstanbul Aydın Üniversitesi şenliğe 3000 fidan bağışlarken bu fidanlar Marmaris Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve Fen İşlerinin desteğiyle etkinlik alanına taşındı. Marmaris Life Dergis’inin medya sponsorluğunu yaptığı şenlikte Panda Ajans da grafik tasarımlara sponsor oldu. Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makarna, Baysal Turizm Ltd. Şti. içecek desteğiyle şenliğe destek verirken Muğla Üniversitesi organizasyon komitesine gönüllü destekçiler sağladı. Muğla İl Müdürlükleri ve Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü organizasyonun sağlıklı biçimde tamamlanması için tüm birimleriyle destek vermekte.

Marmaris’in Ünlü Dj’leri İle Doğa Dostu Katılımcılar Eğlenecekler

Şenlikte, Yazıcı Music Academy ‘den Dj Hakan Görür, Dj Omar Musal, Dj Anıl Demirtaş sahne alırken Marmaris’in en tanınmış DJ’ leri Zafer ve Okan mini performanslarıyla güne renk katacak.

Program Şöyle

13.00 İSKELE MEYDANI (TURİZM ENFORMASYON ÖNÜ) TOPLANMA
13.30 START ALANINDAN YOLA ÇIKMA
14.15 ETKİNLİK ALANINA VARIŞ
BİSİKLET PARK ALANINA BİSİKLET TESLİMİ
KATILIM SERTİFAKASI İÇİN KAYIT (BİSİKLETLİLER İÇİN)
İKRAMLAR
14.30 FİDAN DİKİM VE BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
14.45 EĞİTİMDEN SONRA DİKİM ALANINA GEÇİŞ
FİDANLARIN DİKİM ALANLARINA
KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE DİKİMİN GERÇEKLEŞMESİ
TOPLANMA ALANINA GERİ DÖNÜŞ
16.30 KATILIMCILARA MAKARNA İKRAMI
17.00 KAPANIŞ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Marmarisli Kadınlardan Anlamlı Oyun

Marmarisli Kadınlardan Anlamlı Oyun