Marmaris Gazetesi ÇEVRE Katliama İzin Veren Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’a Hukuk Tokadı!

Katliama İzin Veren Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’a Hukuk Tokadı!

Mahkeme, Marmaris’teki otel-devremülk projesinin "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etti. Belediye başkanının ruhsat vermesi tepki çekti.
Katliama İzin Veren Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’a Hukuk Tokadı!

Mahkeme ‘ÇED Gerekli Değildir’ Kararını İptal Etti!

Muğla 3. İdare Mahkemesi, Marmaris’te Sinpaş GYO tarafından yapılması planlanan otel-devremülk projesine ilişkin verilen, “ÇED gerekli değildir” kararını iptal edince,  “Ama istihdam Yaratacak!” diyerek inşaatı savunan CHP’li Marmaris Belediye Başkanına ve destekçilerine hukuktan ağır tokat geldi.

Belediye Başkanı Projeye Ruhsat Verdi, Marmaris’in Göbeğinde Dinamit Patlatıldı! “Ama İstihdam Yaratacak!”

Marmaris’teki Kızılbük Koyu’nda yaklaşık 30 yıl önce başlatılan 555 odalı otele önceki dönem belediye başkanlarınca inşaatın bitirilebilmesi için yeni ruhsat verilmeyince inşaat yarım kalmıştı. Proje, CHP’li yeni belediye başkanı Mehmet Oktay tarafından 1612 odaya çıkartılarak ÇED raporları beklenmeden ruhsatlandırıldı. Gelen tepkilere “Ama istihdam yaratacak!” diyerek cevap vermiş ve Marmaris’in göbeğinde dinamitlerin patlatılmasına, denizin dolmasına, doğanın katledilmesine ruhsat vererek onay vermişti.

Atatürkçü Düşünce Derneği Dahil 11 STK ve Kurum Davaya Engel Olmak İçin Kent Konseyinden Ayrıldı!

Ufuk Beykent başkanlığındaki Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu da bu duruma tepki göstererek Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için Eylül ayında Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Şubat ayında da Marmaris Belediyesi’nin ruhsatları vermesinin ortaya çıkması üzerine “Ruhsat iptali” davası açtı.

Marmaris Belediyesi’ne ruhsat iptali davası açılmasından kısa bir süre sonra Marmaris Kent Konseyi’nden toplu istifalar geldi. CHP Kadın kollarında görev de alan Dilay Uçar’ın başkanlığını yaptığı Atatürkçü Düşünce Derneği’nin de içinde bulunduğu MİYED(Marmaris İhtiyaç Sahipleri Yardımlaşma Derneği, Kalimerhaba Derneği, Marmaris Ticaret Odası, Marmaris Deniz Ticaret Odası, Milli Parklar, Sağlık Meslek Yüksek Okulu, Türk Tabipler birliği temsilcisi, Yabancılar temsilcisi Olga Sezgin, Çamlı Köyü Muhtarı Kerim Ekinci ve Siteler Mahallesi Muhtarı Gülizar Çetin Pekpak toplam 11 STK, muhtar ve kurum, Marmaris Belediyesi’ne de ruhsat iptali davası açılması kararını beğenmeyerek Kent Konseyi’nden ayrılarak konseyin dağılması yönünde harekette bulundular. Ancak Kent Konseyi dağılmayarak davanın ve konseyin devamlılığı yönünde çalışmada bulundular.

Mahkeme ÇED Ropuru’nun Hazırlanmasını Uygun Buldu!

Öte yanda, Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için Eylül ayında Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerince, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması temmuz ayında yapılmıştı. Bu hafta açıklanan kararda mahkeme, projeye verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal ederek  katliama destek veren ve sessiz kalan herkese ilk tokadı attı.

Muğla 3. İdare Mahkemesi şu kararlarda bulundu; “Proje alanı, Marmaris Milli Park sınırları içinde yer almakta olduğu, bu nedenle, Marmaris Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Plan Raporu hükümlerinde belirtilen hususlara uymak mecburiyetinde olduğu, ÇED gerekli değildir belgesine müstenit olan Proje Tanıtım Dosyasında, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün uygun görüşünün bulunmadığı, proje alanındaki inşaat faaliyetlerinin, Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı Rapor hükümlerine uygun olmadığı, dava konusu olan ÇED gerekli değildir konusunda kıyı kenar çizgisi ve kısmen de olsa denize yapılan dolgu dikkate alındığında konunun değerlendirilmesi ve denizel ekosistem üzerinde oluşturulabilecek etkinin tekrar ele alınması gerekliliği bulunduğu hususunun ve tüm bu verilerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda; çevresel etki değerlendirilmesi raporu hazırlanmasın uygun olacağı kanaatine varılarak, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Oteller, tatil köyleri ve/veya turizm kompleksleri ve benzeri, (500 oda ve üzeri) eşik değerinin aşılması nedeniyle de ilgili yönetmelik ‘Çevresel etki değerlendirmesine tabi projeler’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, turistik amaçlı oda sayısının 205 Odalı Otel ve 1407 devre mülk olmak üzere 1612 olduğu, kanaatine varıldığı, otel ve devre mülk projesinin birbiriyle entegre olduğu ve birlikte değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.”

Murat Ersan STK’lara ve Başkana Ateş Püskürdü: “İstifa Edin!”

Çevre Korumda Derneği Başkanı Murat Ersan, “Kent konseyine Marmaris Belediyesi’nin güdümünden çıkmıyor diye çok tepki gösteriyorduk. İlk defa çevre katliamına karşı ruhsat iptali davası açarak hassasiyetlerini göstermiş oldular. Konseyin çevre katliamına ruhsat veren belediyeye dava açması kadar normal bir durum olamaz. Eski belediye başkanları olsa bırakın ruhsat vermeyi yolda tamirat var deyip yolu kaparlar, gece gündüz dört mevsim çalışan kamyonların geçişine mani olurlardı. Bazı kurumlar arada kalmamak için kent konseyinden çekilmiş olabilir ancak sivil toplum örgütlerinin amacı bulundukları yere hizmet etmektir. Hiç bir STK bir kurumun güdümünde olamaz. Dinamitler patlarken, İçmeler yok edilirken Atatürkçü Düşünce Derneği mutlu mu oldu? Atatürk’ün adının geçtiği bir derneğin siyasi temelli olup partisine menfaat sağlamak için katliama göz yumması çok çirkin oldu. Konseyden istifa eden ADD derneğinin seçimlerine iadei ziyaret yaparak Mehmet Oktay bizzat ADD başkanına seçimde destek vermiştir. Kimse Marmaris’in, çocukların geleceğini düşünmemiştir, rantı düşünerek hareket etmişlerdir. Tarih bu isimleri asla affetmeyecek. Bu inşaata ve tesise baktıkça bu STK’ları ve belediye başkanını anacağız. İsmi geçen tüm STK’ların liderleri acilen istifa etmelidir. Doğrunun, çevrenin, geleceğin yanında durmalılardı. Marmaris kumar değildir, yanlış ata oynayamazsınız! Tek bir seçeneğiniz vardı o da Marmaris olmalıydı! Yerel medyanın kafası başka yöne baka dursun biz herkesi tarihe geçirdik ve geçirmeye devam edeceğiz. Amaç İçmeler’e istihdam yaratmakmış! Marmaris’in nüfusunun azaltılması lazımken istihdam için buna göz yumduk açıklamasına bu hilkat garibesi durdukça ağlayarak güleceğiz. Marmaris’e çalışmak için dışardan insan geliyor. Marmaris’te iş arayan insan yok! Hele Marmarislinin hiç ihtiyacı yok. Adama sormazlar mı “Acelen ne ÇED raporunu bekle, engel ol, dava aç, eylem yap”. Ama hepsini elinin tersiyle iterek Marmaris’e yaşanmaması gerekenleri yaşatmıştır. İstifa etmedikçe bu işten kimsenin kurtuluşu olmayacak. Kemal Kılıçdaroğlu’nun, CHP genel merkezinin bu duruma müdahale etmemesi yada Tuncay Özkan gücüyle örtbas edilmesinin sonuçları her iki seçime de büyük yansıyacak, bundan emin olabilirler. Aday değiştirerek bu katliama verilen desteği unutacağımızı sanıyorlarsa yanılıyorlar; asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Zaten bu yıkım ve beton orada durdukça hiç unutulmayacaktır!” dedi.

/ 3
/ 3
/ 3
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Marmaris Söğüt’te Çıkan Yangında Bir Kişi Gözaltına Alındı!

Marmaris Söğüt’te Çıkan Yangında Bir Kişi Gözaltına Alındı!