Marmaris Gazetesi ÇEVRE Hatıra Ormanı’nın Ağaçlarını Kestiler! Burası Marmaris!

Hatıra Ormanı’nın Ağaçlarını Kestiler! Burası Marmaris!

Kazım Koyuncu Hatıra Ormanı'nda genç fidanlar kesildi. Çevreciler, ağaçların budanması veya sahiplendirilmesi gerektiğini vurguladı. Marmaris'te çevreci eylem.
Hatıra Ormanı’nın Ağaçlarını Kestiler! Burası Marmaris!

Nasıl Kıydınız Kazım Koyuncu’nun Gencecik Fidanlarına!

Kesmeyin, Sökün, Sahiplendirin…

Albatros Marina ile Ziraatçılar Kampı arasında bulunan Kazım Koyuncu Hatıra Ormanı’nda onlarca genç ağaç budanması gerekirken dibinden kesildi.

Çevre gönüllüsü yurttaşların “katliam, vicdansızlık” diye nitelediği işlemin, Milli Park alanında, Orman İşletme Müdürlüğü’nün izniyle AYDEM(ADM) tarafından yaptırıldığı öğrenildi. Ağaçların yangın çıkarma ihtimali taşıdığı sebebiyle kesildiği belirtilirken, Marmaris Çevre Koruma Derneği Başkanı Ufuk ERSAN TAVITYAN, “Canımdan can gitti, parmaklarım kesilmiş gibi hissettim. Kesim yerine, söküm yapılabilir, budanabilir veya fidanlarımız sahiplendirilerek yaşatılabilirdi” dedi.

10 Yılda Elleriyle Su Taşıyarak Orman Yaratmıştı

Marmaris’in Aktaş mevkii yakınlarında yol kenarında, adeta çöplüğe dönüşmüş boş alanda çevre gönüllüsü İmdat Avcı’nın tam 11 yıl önce Mart 2010’da hemşehrisi müzisyen ve şarkıcı merhum Kazım Koyuncu anısına oluşturduğu hatıra ormanındaki onlarca fidan budanmak yerine diplerinden kesildi.
Milli Parklar sınırları içerisinde kalan ormandaki durumu ilk olarak İmdat Avcı’nın eşi fark etti. Eşinin haber vermesi üzerine olay yerine gelen İmdat Avcı gözyaşlarını tutamadı; fenalaşan Avcı hastaneye kaldırıldı. Şimdiye dek bölgeye 3 binden fazla çam fidesi diken, binlercesinin de diğer gönüllülerce dikilmesine öncülük eden İmdat Avcı, gördüğü manzaraya ilişkin fotoğrafları da paylaştığı sosyal medya sayfasından isyan etti.

“Haklı Bir Sebebi Olamaz!”

Avcı, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Yaklaşık 45 çam fidanı katledilmiş. Yıllarca emek verdim, çöplüğü ormana çevirdim ama şimdi kahroldum. Çok üzgünüm, bunun haklı bir gerekçesi olamaz.”

Marmaris’in Sembolü Çevreciyi Hüngür Hüngür Ağlattılar

Yıldız Avcı ise eşi İmdat Avcı’nın “Kazım Koyuncu Hatıra Ormanı’nın son halini gördükten sonra “hüngür hüngür” ağladığını belirtip, şunları kaydetti: “Sabah sporu yaparken gördüklerime inanamadım. Bu ağaçları katlederek İmdat’ı hüngür hüngür ağlattınız ya, bu kadar emeği hiçe saydınız ya.”

“Katliam Vicdansızlık”

Avcı çiftinin ve Marmaris Life dergisinin sosyal medya paylaşımlarına yorum yapan çok sayıda yurttaş, fidan ve genç ağaçların kesilmesini “katliam” ve “vicdansızlık” diye nitelendirdi. Elektrik dağıtım şirketi ADM tarafından gerçekleştirildiği açıklanan kesimle alakalı vatandaşlar en çok şu soruyu yetkililere sordu: “Her şey yasal ve gerekli ise köklerinden sökülüp başka yere nakledilemez miydi?

“Ağaçları Kesmeme Gibi Bir Görev Tanımımız Yok!”

Gerek basın, gerekse Marmaris Çevre Koruma Derneği tarafından Marmaris Orman İşletme Müdürü Akın Ünler ile yapılan görüşmede, ağaçların korunarak bu görevin yapılması gerçekleşemez miydi?” sorusuna Marmaris Orman İşletme Müdürü “böyle bir görev tanımımız yok, bunu yapacak donanımımızda yok!” demesi herkesi şaşırtırken hayal kırıklığına da uğrattı.

“Henüz Ağaç Diyemeyeceğimiz Fideler Bile Kesilmiş”

Gelişmeler üzerine Marmaris Çevre Koruma Derneği de harekete geçti.  Hayatını kaybeden efsane çevreci Filiz Ersan’nın kızı da olan dernek başkanı Ufuk Ersan Tavityan ve bazı dernek üyeleri, incelemelerde bulunmak, bilgi almak amacıyla bölgeye gitti. Hatıra Ormanı’nda kalınlığı 10 santimetre olan ağaçlar ile artık neredeyse ‘genç ağaç’ halini almış onlarca fidanın diplerinden kesildiği belirlendi. Ufuk Ersan Tavityan, tepki gören işlemlerin kim ve hangi gerekçeyle gerçekleştirildiğini öğrenmek için yetkililerle iletişime geçti.

Kaymakam Aksoy’a “Bazı Bölgeler Budanmış, Bazı Bölgeler Kesilmiş” Şikayetinde Bulundular

Marmaris Çevre Koruma Derneği -KOD 48 üyeleri gelişmeler üzerine Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket AKSOY’u ziyaret etti. Dernek üyeleri, hatıra ormanında ağaç kesilmesi ve bazı bölgelerin budanmış bazı bölgelerin kesilmiş olmasından dolayı kontrolsüz işlem yapıldığı konusundaki endişelerini dile getirdi. Aksoy, çevrecilerin hassasiyetini anladığını belirterek konuyla ilgileneceğini söyledi.

“Tehlike Arz Ediyorlarmış!”

Edinilen bilgiye göre, Kazım Koyuncu Hatıra Ormanı’ndaki kesimler, enerji nakil hatları yenileme çalışmaları kapsamında Orman İşletme Müdürlüğü’nden alınan izinle ADM Elektrik tarafından yüklenici firmaya yaptırılmış.
İki kurum ve Milli Parklar daha önceden yangın çıkarma riski ve tehlike arz eden bölgeleri belirlemiş ve bu doğrultuda ağaçlar kesilmiş. Kesim sonrası elde edilen ağaç parçaları da Orman İşletme Müdürlüğü’nün Değirmenyanı’ndaki deposuna götürülmüş.

“Enerji Nakil Hatları Yeraltına Alınmalı!”

Marmaris Çevre Koruma Derneği Başkanı Ufuk Ersan Tavityan, Kazım Koyuncu Hatıra Ormanı’nda karşılaştığı manzara ve yetkililerle konuşmasından sonra şu değerlendirmede bulundu:
“Yetkililer, yaptıkları işlemin, yangın tehlikesine karşı yasal zorunluluk olduğunu söyledi. Kesim yerine, kökünden söküp nakil etme yönteminin neden uygulanmadığını sordum. Marmaris Orman İşletme’nin böyle bir görev tanımı yokmuş! Oysa, 10 santimetrelik kalınlığına bir ağacın bile kesildiği hatıra ormanında gördüklerim karşısında benim canımdan can gitti, sanki parmaklarım kesilmiş gibi hissettim. Yolun bir bölümünde budanmış ağaçlar vardı, budanabiliyorsa neden kestiniz? Bazı ağaçların budanması bazılarının kesilmesi gelişi güzel bir çalışma gibi gözüktü. Bu kadar kolay ağaç kesilmemeli. Yatırım yapmaktan çekinen kurumlar ağaçları keserek işin kolayına kaçıyorlar. Yeşili korumak, ağacı yaşatmak vicdani sorumluluğumuz, herkes için böyle olmalı.

“Endişelerimizi Kaymakamımıza Aktardık”

“Kesimle ilgili Kaymakamımız Ertuğ Şevket Aksoy Beyi ziyaretimizde gelişi güzel kesim yapılması hakkında endişelerimizi dile getirdik. Sağolsun bizi dikkatle dinledi ve gereken titizliğin sağlanması için girişimde bulunacağını ifade etti. Ayrıca büyük risk yaratan elektrik hatlarının direklerle taşınması yerine, yer altına alınması gerektiğini de kendilerine ilettik. Bu uygulama hem yangın riskini çok önemli oranda azaltacağı gibi, çam ağaçlarının kesilmesinin de önüne geçecektir. Aynı bölgede yolun karşı tarafındaki daha önce AKSAZ Deniz Üs Komutanlığımıza giden elektrik kabloları yer altına taşınmıştı. Aynı işlem burada neden yapılmasın? Marmaris’in yeşilinin korunması için bu önemli ve ivedidir. Marmaris Çevre Koruma Derneği olarak bu konu için gereken tüm başvuruları yapacağız” dedi.

Not: Bu haber, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü ve Marmaris ADM Elektrik yetkilileri ile detaylı bilgi almak adına Marmaris basını ile kayıt dışı toplantı talep edilmiş, olumlu görüşmeler yapılmasına rağmen yerel medyayı dikkate almadıklarını anlamamız üzerine geç servis edilmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ahmet Sarıkol Hayatını Kaybetti

Ahmet Sarıkol Hayatını Kaybetti